Γερμανία: Η αποτυχία σε νούμερα...

×

Η εθνική ομάδα της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια είναι άφαντη στις μεγάλες διοργανώσεις και τείνει να απωλέσει κεκτημένα πολλών δεκαετιών, όπως το «...στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί» ή «τα πάντσερ». Ο λόγος αυτής της αποτυχίας είναι πολύ συγκεκριμένος και αποδεικνύεται και με τα νούμερα που... τρομάζουν κάθε φίλο του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Γερμανία: Η αποτυχία σε νούμερα

Με απλά λόγια και πριν μπούμε στην ανάλυση, η Γερμανία στην... Κλόζε εποχή χρειαζόταν στις μεγάλες διοργανώσεις (Euro, Μουντιάλ) κατά μέσο όρο μόλις 7 προσπάθειες για γκολ, για να στείλει την μπάλα στο πλεκτό. Στην... μετά Κλόζε εποχή χρειάζεται ακριβώς τις διπλάσιες! Η έλλειψη κλασσικού «9»αριού σε όλο της το μεγαλείο!

Μάλιστα πρόσφατα στο Κατάρ έγινε ένας απολογισμός της φάσης των ομίλων από τον επικεφαλής της παγκόσμιας ανάπτυξης του ποδοσφαίρου της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, με καλεσμένο τον Γιούργκεν Κλίνσμαν. Στα πεπραγμένα της φάσης των ομίλων, στο κομμάτι των τελικών προσπαθειών, η Γερμανία είναι πρώτη με 67 τελικές και μεγάλη διαφορά από τις Γαλλία και Βραζιλία που είναι στην δεύτερη θέση. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως οι 15 τελικές που τις χωρίζουν είναι και η απόσταση που έχουν οι Γαλλία και Βραζιλία από την τελευταία Πορτογαλία στον σχετικό πίνακα που παρουσιάστηκε με τις 10 πρώτες ομάδες στην δημιουργία προσπαθειών για γκολ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως η «Νάσιοναλ Μάνσαφτ» δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά δεν είναι εύστοχη. Κάτι στο οποίο στάθηκε και ο ίδιος ο Κλίνσμαν.

Γερμανία: Η αποτυχία σε νούμερα

Επιστρέφοντας στο κεντρικό συμπέρασμα και αναλύοντας τα δεδομένα της συμμετοχής της Γερμανίας στα τελικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2010 και του 2014, αλλά και των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων του 2008 και του 2012, καταλήγουμε στις 373 συνολικά προσπάθειες για 51 γκολ. Μέσος όρος 7,3 σουτ για ένα γκολ. Όλα αυτά με τον Μίροσλαβ Κλόζε στο ρόστερ.

Στις τελικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022, αλλά και των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων του 2016 και 2020 η Γερμανία χρειάστηκε 292 τελικές για να φτάσει τα 21 γκολ. Κάντε την διαίρεση... Αυτά χωρίς τον Κλόζε στο ρόστερ.

Φυσικά και από πλευράς διακρίσεων το διάστημα χωρίς τον Κλόζε είναι πολύ «φτωχό». Να συμφωνήσουμε πως ο Κλόζε ήταν ένας πολύ χαρισματικός σκόρερ, αλλά να συμφωνήσουμε επίσης και πως δεν είναι δυνατόν ολόκληρη χώρα να μην μπορεί να επενδύσει σε έναν γκολτζή και πως δεν είναι δυνατόν να έχει στερέψει από τέτοιους, ολόκληρο το γερμανικό έθνος. Για το αν έχουν διακρίνει οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδίας το κενό, μπορούμε να συζητήσουμε...

Εν κατακλείδι αυτή η φουρνιά ποδοσφαιριστών της Γερμανίας, ειδικά μεσοεπιθετικά, είναι μια φουρνιά που θα φέρει πολλά για την ομάδα της χώρας. Ωστόσο αυτά που μπορεί να φέρει είναι φάσεις για γκολ και όχι σίγουρα γκολ. Και επειδή η ουσία στο ποδόσφαιρο είναι να μπει η στρογγυλή θεά στα δίχτυα, θα πρέπει επειγόντος οι Γερμανοί να (ξανά) βρουν ένα κλασικό «9»άρι, γιατί κινδυνεύουν το επόμενο μεγάλο ραντεβού, που είναι στο σπίτι τους, να εξελιχθεί σε ακόμα ένα φιάσκο...